Basis wijncursus

Dit jaar wordt deze ook in Hoorn gegeven in onze winkel en verzorgd door Wijnstudio

https://wijnstudio.nl/

Het Basisboek van deze Wijncursus is geschreven in heldere taal. Deze cursus geeft een volledig overzicht van de wereld van wijn, zoals de belangrijkste druivenrassen en wijnregio’s wereldwijd. Leer proeven als een professional, met de internationale systematische proefmethode.

Wat leer je tijdens deze cursus:

- Het beheer van een wijngaard

- Terroir – bodem, klimaat en druiven

- Ontdek de belangrijkste druivenrassen

- Hoe wordt wijn gemaakt

- Wijnregio's in Europa en de Nieuwe Wereld

- Wijnfouten – oorzaak en herkennen

- Wijn & Spijs –  de basisprincipes

- Systematische proefmethode

De Basiscursus:

Het Basisboek Wijn is inbegrepen bij deze cursus. Dit uitgebreide Wijnstudio cursusboek bevat 185 pagina’s duidelijke, goed gestructureerde informatie, schema’s en foto’s. Bovendien bevat het 70 testvragen, waarmee je goed voorbereid bent op het examen. Door de overzichtelijke structuur is het ook een fijn naslagwerk.
Je ontvangt ook het bijbehorende werkschrift waar alle presentaties in staan, waardoor je in de lessen makkelijk mee kunt schrijven.

Doel van de basiscursus
Het doel is om u in een korte tijd voldoende kennis mee te geven, zodat u in een winkel of restaurant gemakkelijker keuzes kunt maken aan de hand van uw eigen smaak. U leert op een deskundige wijze wijn te proeven en eenvoudige wijn en spijscombinaties samen te stellen.
Deze cursus geeft u een goede basis om verder te gaan met een profesionele vervolgcursus, 

 

Cursusinhoud

Module 1: basiskennis, de professionele proefmethode, witte druiven

  • Geschiedenis van de wijnbouw
  • Viticultuur: wijnbouw, klimaat, bodem
  • Terroir: een begrip
  • Vinificatie: wijn maken
  • Biologische wijnen
  • Nieuwe wijn-ontwikkelingen
  • Systematisch proeven
  • Pinot gris, sauvignon blanc, chardonnay, riesling, chenin blanc

Module 2: wijn verkennen, klassieke wijnregio’s, blauwe druiven

  • Pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, grenache, syrah
  • Wijn kiezen op etiket
  • Kwaliteit beoordelen, fouten in de wijn
  • Wijn bewaren
  • Kurk of schroefdop
  • Wijn serveren
  • Een proeverij opzetten
  • Vooroordelen over wijn
  • Wijnregio’s Midden-Europa
  • Wijnbouw in Nederland
  • Wijnregio’s Zuid-Europa
  • Systematisch proeven

Module 3: Nieuwe Wereld, een begin van wijn & spijs

  • Klassieke en moderne wijnstijlen
  • Wijnregio’s Nieuwe Wereld
  • Noordelijk halfrond
  • Zuidelijk halfrond
  • Basisprincipes van gastronomie
  • Product, kooktechniek, garnituur
  • Menuleer, smaakleer
  • Proefsessie wijn en spijs

Module 4: examen, proefsessie, gastronomisch advies

  • Examen Basis Wijncertificaat
  • Proefsessie met door cursisten ingebrachte wijnen

 Proefwijnen

We proeven in totaal 20 wijnen van goede kwaliteit.

Nationaal erkend examen

  • Theorie: 30 meerkeuzevragen
  • Theorie: 3 open vragen
  • Proeven: een proefnotitie van 2 wijnen schrijven, een spijsadvies bij één wijn
  • De Examen-uitslag ontvang je binnen een week, per mail
  • Indien geslaagd krijg je het Basis-Wijncertificaat per post toegestuurd, binnen 3 weken na het examen.
Even geduld a.u.b.