Portugal is een eigenzinnig wijnland met veel authentieke, inheemse druivenrassen en daardoor ook originele wijnen. Voorbeelden zijn de blauwe baga, touriga nacional en castelão, en de witte loureira, arinto en rabigato. In de meeste gevallen bestaan Portugese wijnen uit complexe blends van drie of vier tot soms zelfs tientallen druivenrassen. Portugals grote trots is natuurlijk port, de wereldberoemde versterkte wijn uit de Dourovallei. Tegenwoordig ligt het accent echter steeds meer op droge rode en witte wijnen met een lager alcoholgehalte.
Net als buurland Spanje kent Portugal grote klimaatverschillen tussen noord en zuid. Vinho Verde is koel, nat en groen; Douro heeft een continentaal klimaat met extreme temperaturen; Alentejo is door en door mediterraan en op het eiland Madeira, voor de kust van Afrika, zijn de omstandigheden subtropisch. Dat wordt weerspiegeld door de wijnen uit die gebieden. Portugal heeft als herkomstbenaming voor zijn beste wijnen de Denominação de Origem Controlada (DOC); landwijnen vallen onder de noemer Vinho Regional.
Portugese rode wijn met een krachtig aroma van rijp rood fruit (bramen en bessen) en fijn eikenhout. De smaak is vol, aromatisch en aanhoudend. Heerlijk bij gegrild lams- of rundvlees, maar ook na de maaltijd.
Amberkleurige versterkte zoete wijn uit Portugal met een intens, zuiver en fraai aroma van muskaat en gekonfijte vruchten. De volle, zoete smaak past heel goed bij niet al te zoete desserts. Goed gekoeld ook erg lekker als aperitief.
Portugese rode wijn met de geur van bessen, fruit en licht gebrande tonen. De smaak is soepel, fruitig en zwoel. Lekker bij koude voorgerechten met vleeswaren en gerechten van de grill.
Volle, eikengerijpte rode wijn met een open geur van zwarte bes, kers, pruim, zoethout en kokos. De smaak is vol met zondoorstoofd fruit, goede frisheid en rijpe, milde tannines. Tonen van tabak en cacao in de aanhoudende finale. Fraai bij gekruid rundvlees van de grill, hazenpeper of jonge, harde kazen.
Portugese droge witte wijn met de geur van bloemen en rijp geel fruit. Lekker sappig en evenwichtig van smaak. Goed te combineren met vis, licht kruidige salades of bijvoorbeeld pasta met kip.
Bekroond met 92 punten in "The Wine Spectator". Ferreira Dona Antonia Reserve Tawny heeft een uitgesproken kruidig smaakpalet, een mistig pepertje met een forse dosis cassis, kersen en een mondvullende warme finish. Met een gemiddelde leeftijd van 6 jaar en een elegante opvoeding op eiken heeft Ferreira Dona Antonia Reserve Tawny de combinatie van het intense fruit van een Vintage met de zachte rijpheid van een houtgelagerde Tawny.
Indrukwekkende vintage port uit topjaar 2015. Mooi geconcentreerd fruit, elegante frisse zuren en een stevige structuur geven deze port alle ingrediënten om enkele decennia bewaard te kunnen worden.
WINE ENTHUSIAST MARCH 2008 – 91 POINTS Dit is een bijzondere port voor de echte liefhebber. Normaal gesproken is port een blend van verschillende oogstjaren en verschillende wijngaarden.
Producent van deze Port is John Graham, telg uit een beroemd geslacht van Portmakers. Hij wilde een eigen bedrijf beginnen maar kon om begrijpelijke redenen niet kiezen voor zijn eigen familienaam.
Producent van deze Port is John Graham, telg uit een beroemd geslacht van Portmakers. Hij wilde een eigen bedrijf beginnen maar kon om begrijpelijke redenen niet kiezen voor zijn eigen familienaam.
90 pts Stephen Tanzer - Still nearly black in colour. Lovely dark berry and fruity nose. Medium body. Very fruity flavour. Balanced and very attractive port with a promising and lovely finish.
Uitgesproken getaande kleur, met bruine nuances. Gebalanceerd, delicaat en elegant als gevolg van de lagering in eiken vaten waardoor er een verscheidenheid van aroma's vrijkomen: karamel, vanille, chocolade, honing en gedroogd fruit.
De zes druiven op het etiket zijn een kwaliteitsindicatie die de familie van oudsher gebruikte. Hoe meer druiven hoe beter en zes was het maximale aantal. Deze Port was vroeger voornamelijk bestemd voor de Graham's familie zelf.Graham's is een Port producent van hoge kwaliteit.
Prachtige vintage port uit complex oogstjaar 2004. Niet alle producenten riepen 2004 uit tot vintage, maar deze Quinta do Crasto is een absolute topwijn! Bessenfruit en cacao in de neus, stevig en geconcentreerd in de smaak. Goed te combineren met krachtige, pittige kazen.