Lekkere wijn recepten

Groenterol met gember dip

Dit gerecht is losjes gebaseerd op de Vietnamese, koud geserveerde 'springrolls'. Die zijn bijna altijd gevuld met alleen groenten, soms aangevuld met vis of vlees. Deze rollen kun je rustig uren van te voren maken. Dek ze af met folie en zet tot serveren in de koeling. In plaats van de hier gebruikte groenten kun je ook gebruiken: taugé, dun gesneden kool of paksoi en kruiden als koriander en munt.

Ingrediënten

  • 4 rijstvellen (loempiavellen)

voor de vulling:

  • 3 lente uitjes, schuin in dunne ringetjes
  • ½ rode ui, in dunne halve ringen
  • 75 gram peultjes, in reepjes
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en in dunne reepjes
  • ½ rode peper, zonder zaad, in reepjes
  • 2 eetlepels plantaardige olie (soja, zonnebloem of vergelijkbaar)

voor de gember saus:

  • 1 cm verse gember, in zeer fijne stukjes
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 limoen, het sap (ongeveer 25 ml)
  • 50 ml kikkoman soja saus

Bereiding

  • Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin al roerende op hoog vuur alle ingrediënten voor de vulling behalve de lente ui.  Bak enkele minuten tot beetgaar.
  • Voeg dan de lente ui toe, bak nog even mee, breng op smaak met een beetje zout en schep de groenten over op een bord of schaal. Laat even afkoelen.
  • Maak de saus door alle ingrediënten te mengen. Roer tot de suiker goed is opgelost.
  • Week een vel rijstpapier in een laagje warm water gedurende 10 tot 15 seconden -afhankelijk van merk en type rijstvel- tot hij zacht is. Dep droog en leg het vel op een droge snijplank of aanrecht. Leg een brede rand van de gebakken groenten net onder het midden op het vel, sla de onderkant er overheen en rol het strak op.
  • Snijd de groenterol doormidden en serveer samen met de saus.

Wijn-spijs: Gros Manseng
Het aangename zoetje in de wijn zit mooi ingepakt in veel fruit en frisse zuren. En datzelfde zoetje vangt in de combinatie met het gerecht de pittige smaak van de rode peper en de scherpte van de verse gember op. De vol-fruitige smaak van de wijn -met een hint mineralen-past mooi bij de groenten en de gember. Een frisse en verfrissende combinatie.

Bronvermelding: Gerard Reijmer (Foodteam)
  Recept downloaden

Domaine des Cassagnoles Gascogne Gros Manseng 2023

Frisdroge, intens geurende Zuid-Franse witte wijn van de druivensoort gros manseng. Heerlijk als eetlustopwekkend aperitief, maar ook prima te combineren met frisse salades of asperges.

Even geduld a.u.b.