Wijncursus 

Bij ons in de winkel op de vide geven wij regelmatig onze eigen wijncursus.
In een gezellige leerzame manier nemen wij u mee door de wijnlanden
De avonden zijn ingedeeld in een stukje theorie wijnbereiding en behandeling van een land en een proeverij van wijnen uit de behandelde landen  

Data aanstaande cursus zijn op:

Dinsdag avonden:  Februari/Maart 2024      13 + 27 feb,  5 + 12 +19 maart  

Aanvang om 19:30 tot +/- 22:00   

Deze is vol de volgende wordt weer in oktober 

 

De Basiscursus:

Een wijncursus voor beginnende wijnliefhebbers en professionals, waarvoor iedereen zich kan inschrijven. In vijf avonden maakt u kennis met de belangrijkste wijngebieden en leert u de basistechnieken van het wijnproeven. Geleidelijk aan breidt uw wijnvocabulaire zich uit. Aan het einde van de cursus herkent u de belangrijkste druivenrassen, beheerst u de grondelementen van het wijnproeven en heeft u een goed algemeen beeld van de wijnwereld. Wijnproeverijen, wijnaankopen, wijn en spijs combinaties, het zal u na deze cursus gemakkelijker afgaan. 

Doel van de basiscursus
Het doel is om u in een korte tijd voldoende kennis mee te geven, zodat u in een winkel of restaurant gemakkelijker keuzes kunt maken aan de hand van uw eigen smaak. U leert op een deskundige wijze wijn te proeven en eenvoudige wijn en spijscombinaties samen te stellen.
Deze cursus geeft u een goede basis om verder te gaan met een profesionele vervolgcursus, 

 


Programma  voorbeeld

Avond 1

  • Wat is wijn, de geschiedenis van wijn;
  • Wijnbouw en factoren van invloed (o.a. het terroir);
  • Wijngeschiedenis, verdeling van wijngaarden in de wereld;
  • Het wijnproeven: basiselementen en structuur;
  • Nieuwe Wereld (Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland)
  • inclusief proeverij.

Avond 2

  • Verschillende druivenrassen;
  • Het wijnproeven: aroma´s m.b.v. het aromawiel;
  • Wijnwetgeving en classificaties;
  • Wijnetiket 
  • Wijnbereiding: wit en mousserend;
  • Noord-Frankrijk (Elzas, Bourgogne, Beaujolais, Champagne)
  • inclusief proeverij;

Avond 3

  • Wijnbereiding: rood en rosé
  • Jaargangen: goede jaren, slechte jaren;
  • Midden-Frankrijk (Bordeaux, Loire, Sudouest), 
  • inclusief proeverij;

Avond 4

  • Wijnbereiding zoet, versterkt;
  • Zuid-Frankrijk (Rhône, Languedoc, Roussillon, Provence), Spanje en Portugal
  • inclusief proeverij;

Avond 5

  • Wanneer is een wijn op dronk, houdbaarheid, kelder, opbouw wijnvoorraad;
  • Wijn en spijs, hoe kies ik een wijn bij een gerecht?;
  • Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Oost-Europa, Italië en Griekenland
  • inclusief proeverij.

 

Wilt u deelnemen met deze cursus dan kunt u hier aanmelden. max. 15 personen

Even geduld a.u.b.